Trauma’s helen met het lichaam zelf

Ingrijpende ervaringen kunnen leiden tot blijvende stressklachten. De spanning zit vast in je lichaam. Klachten zoals angst, hyperventilatie, prikkelbaarheid, slapeloosheid, depressie, vermoeidheid, dissociatie en ontkenning zijn het gevolg. Dankzij Somatic Experiencing®, Integral Somatic Psychotherapy, EMDR en TRE® kunnen stress gerelateerde klachten afnemen en zelfs verdwijnen. Deze methodieken activeren het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Somatic Experiencing®
Het lichaam pakt zelf de ontregeling op een geleidelijke en veilige manier aan, gebruikmakend van de daaraan gekoppelde lichamelijke reacties. De kracht van SE ligt in het behandelen van de reacties in het lichaamssysteem in plaats van de indringende ervaring zelf.

Integral Somatic Psychotherapy volgens Raja Selvam
Naast het fysieke lichaam (de ‘gross body’) beschikken we tevens over de ‘subtle body’. In deze psychotherapeutische behandeling worden zowel het fysieke als dit subtiele energielichaam aangesproken om het trauma te helen.

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing verwerkt psychische klachten na een trauma. Door sterk te denken aan de traumatische gebeurtenis én de afleidende stimulus stimuleer je het natuurlijke verwerkingssysteem.

Trauma and Tension Release Excercises (TRE®) volgens David Berceli
Het trillen of schudden van het lichaam tijdens deze oefeningen is een uiting van het natuurlijk herstelmechanisme. Hiermee raak je spanningen van stress en onverwerkte emoties kwijt.